Twitter

Concentreren kun je leren

Foto van Pixabay lid Nile

Vroeger kon ik mij verschrikkelijk goed concentreren. Helemaal weggedoken in de wereld die de schrijver mij voorschotelde verslond ik boeken. Ook als ik zat te tekenen vergat ik volledig waar ik was en hoe laat het was.

Het was ook allemaal zo lekker overzichtelijk. Ja, ik begrijp dat ik het risico loop nu een hoog ‘toe opa vertel’ gevoel op te roepen, maar er waren echt veel minder prikkels vroeger. Je had maar twee Nederlandse televisiezenders en kon alleen lineair televisie kijken. Wilde je het achtuurjournaal zien dan zat je simpelweg om acht uur klaar voor de buis.

Prikkels

Wat dat betreft begrijp ik wel dat steeds meer kinderen de overvloed aan prikkels moeilijk kunnen verwerken. Misschien was er vroeger wel helemaal niet meer autisme dan nu. Probeer alleen maar eens met alle prikkels die er van alle kanten op je afkomen om te gaan.

Als ik me er echt toe zet kan ik me nog steeds goed concentreren. Al is de kans dat ik me af laat leiden groter dan ooit. Even toch tussendoor Netflix kijken, iets opzoeken op Google of weer mijn tijdlijn checken op Twitter is een verleiding die ik maar lastig weersta. Daarom zoek ik tegenwoordig mijn heil in het gebruik van een hulpmiddel. Sinds enige tijd heb ik op mijn de app Focus To-Do geïnstalleerd. Een app die er zo op het oog uitziet als een simpele takenlijst. Er is echter meer than meets the eye.

Een korte pauze

Behalve dat Focus To-Do een takenlijst is biedt de app ook de mogelijkheid jezelf tot concentratie te dwingen. Nadat je een taak geselecteerd hebt kan je een eierwekker laten aftellen. 25 minuten per sessie. Na iedere sessie dwingt de app je 5 minuten pauze te nemen. Na 4 sessies wordt de pauze langer. Je mag dan je aandacht maar liefst 15 minuten op iets anders richten.

Ook bij het schrijven van deze blogpost gebruik ik Focus To-Do. Waardoor het kon gebeuren dat ik ineens gedwongen werd tussendoor even een korte pauze te nemen. Leuke bijkomstigheid is dat de app in een soort van kalender al jouw geconcentreerd doorgebrachte tijd bijhoudt. Zodat je aan het eind van de dag een overzicht hebt van de tijd die je geconcentreerd hebt weten door te brengen.

Pomodoro

Behalve deze app is er nog een legio andere apps die hetzelfde doel nastreven. Ik heb simpelweg binnen Google Play Store gezocht op Pomodoro en vervolgens binnen de zoekresultaten gekeken naar het beooordelingscijfer, de recensies en hoe de app op mij overkwam.

Pomodoro? Ja, Pomodoro. De in de jaren tachtig door Francesco Cirillo ontwikkelde Pomodorotechniek is namelijk de tijdmanagementmethode waar de door mij gebruikte app op gebaseerd is. Naar verluidt noemde Cirillo zijn techniek Pomodoro omdat hij een eierwekker in de vorm van een tomaat gebruikte.

Zoals gezegd lukt het me dankzij de Pomodorotechniek weer beter dan ooit om mij geconcentreerd op één bepaalde taak te richten. Iets wat me eerlijk gezegd goed bevalt omdat het me rust geeft. Iets waar ik in een overmatig prikkelende wereld steeds meer behoefte aan heb.

Meer weten?

Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *