Inspiratie

I

Sinds een paar dagen blog ik weer. Dagelijks zelfs. Waarom? Gewoon omdat ik graag schrijf. Schrijven is voor mij een uitermate fijne manier om mijzelf te uiten. Maar waar schrijf ik over?

Op zoek naar inspiratie bekijk ik andere blogs. Regelmatig kom ik ware pareltjes tegen. De meest tot de verbeelding sprekende teksten zijn de kleine verhaaltjes. Over kijken naar een grasmaaier met je vierjarige zoontje. Over hoe je het beleeft om voor een medisch onderzoek in een wachtkamer op je beurt te wachten.

Jaren geleden had ik naast mijn callcenterbaan werk als freelancer bij een vaktijdschrift. Een klus die ik dankzij een goede vriend had weten te verwerven. Gedurende ongeveer een jaar schreef ik zo’n tien artikelen. Lange artikelen van zo’n 1500 woorden per artikel. Ik hoefde zelf geen voorstellen in te dienen. Kreeg gewoon met enige regelmaat een hele gerichte opdracht. Ideaal voor mij. Ik heb er een hekel aan ideeën te pitchen. Te moeten leuren met ideeën. Ben ook niet goed in acquisitie.

Nadat ik de opdracht kreeg las ik me in, belde voor een afspraak, pakte mijn recorder, kladblok en fototoestel en ging op pad. Voor het interview zelf nam ik ruimschoots de tijd. Eenmaal thuis ging ik het hele opgenomen interview transcriberen. Monnikenwerk. Ondanks dat ik geen typediploma heb kan ik er inmiddels officieus door blindtypen. Best handig.

Het leuke van het volledig uittikken van een opgenomen interviewgesprek is dat je het gesprek herbeleefd. Eigenlijk begint dan al het schrijfproces. Bepaalde uitspraken springen eruit. Het begin dringt zich aan mij op. De kop schrijft zich als het ware zelf. Het einde valt vanzelf op zijn plek. Wat ik me vooral herinner van deze schrijfklussen is dat je tijd en ruimte helemaal vergeet. Volledig monomaan ben ik maar op één ding gericht.

Nee, journalistiek in het algemeen en schrijven in het bijzonder is een uitermate bevredigende bezigheid. Of het nu een betaalde freelanceklus is als het schrijven van een blogje. Dus ben ik weer gaan bloggen. As simple as that.

Kalender

mei 2021
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Berichten