Levende geschiedenis

L

Als kind was de Tweede Wereldoorlog nog heel dichtbij. Mijn grootouders hadden de oorlog uitermate bewust meegemaakt. Voor hen was alles allesbehalve verwerkt en voltooid verleden tijd.

Er werd gepraat over goed en fout. Wat zou jij doen in de oorlog? Het gedrag van mensen werd ook langs de morele meetlat gelegd. Als een soort lakmoesproef.

Een oudere duivenmelker die enkele huizen verderop woonde was fout in de oorlog zo ging het verhaal. Hij was NSB’er geweest. Mijn oma had ook allerlei dingen uit de oorlog bewaard. Een identiteitsbewijs. Voedselbonnen. Als je dat nu jaren later in je handen houdt dan komt het leed van 76 jaar geleden ineens heel dichtbij. Ook had mijn oma een gelijmd aardewerken bord boven de huiskamerdeur hangen. Het verhaal ging dat bij de bevrijding van Groningen een verdwaalde kogel er tegen afketste. Verder werd er niet gepraat over de oorlog. Daarvoor was het nog te vers. Liever bouwde men op.

Als puber dacht ik dat de Tweede Wereldoorlog wel eens vrij snel minder levend zou kunnen zijn. Zodra mensen die de oorlog meemaakten overleden waren zou het een verhaal uit overlevering worden. Een ver van mijn bed show. Toch had ik niet verwacht dat het zo snel zou gaan.

Vandaag de dag neemt het rechts extremisme hand over hand toe. Hoewel ooit de gevleugelde uitspraak was dat we dit nooit meer moesten willen. Mensen die strijden tegen de coronamaatregelen leggen op uitermate onsmakelijke wijze een verband met de onderdrukking door de nazi’s. Ze dragen een gele Jodenster tijdens hun protest en kapen zelfs het logo van het 4 en 5 mei comité.

Ondertussen heb ik steeds meer verhalen van nabij direct of indirect gehoord. Als student journalistiek interviewde ik ooit mijn schoonvader over zijn tijd in Duitsland, waar hij gedwongen te werk gesteld werd. Of over mijn opa die in de oorlog ook opgepakt werd en korte tijd is vastgehouden.

Over iets minder dan een half uur is er de jaarlijkse dodenherdenking. Twee minuten stilte om te herdenken. Ik ben stil. Hopend dat de opmars van het rechtsextremisme een halt toegeroepen kan worden. Dit immers nooit weer.

Kalender

mei 2021
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Berichten