opgelucht

o

Elf dagen geleden ging ik op mijn roostervrije dag vliegen met mijn drone, in de buurt van het kleine plaatsje Hoonhorst. Tot dan toe had ik altijd netjes de DJI app gebruikt om de drone te besturen. Dit keer wilde ik een ingeprogrammeerde vlucht maken met de app Dronelink. Dit leek te lukken. Tot een grote plataan in de weg stond. Vandaag wist een boomverzorger mijn drone onbeschadigd uit de boom te krijgen.

Hoe kon het zo ver komen? Nou, eerlijk gezegd doordat ik zelf een aantal domme beslissingen nam. Het was die dag mijn tweede vlucht. De accu was al voor een derde leeg. Beter had ik er aan gedaan aan het begin van deze tweede vlucht gewoon een nieuwe accu te plaatsen. Ook was de vlieghoogte van 30 meter achteraf te krap. Beter had ik er minstens 50 of 75 meter van gemaakt. Ten derde was ik gewoon te overmoedig. Ik had net een nieuwe besturingsapp gedownload waar ik nu al een te ingewikkelde vlucht mee wilde maken. Beter had ik er aan gedaan deze app eerst wat beter te leren kennen.

controle terugkrijgen

De DJI Mavic Mini die ik heb moet op 1,5 kilometer nog bestuurd kunnen worden. Toch verloor ik na enkele minuten de verbinding. Lichte paniek maakte zich van mij meester. Ik werd er gewoon misselijk van op mijn maag. Ook al kan je normaal gesproken op zo’n moment terugvallen op de functie dat het vliegtuig volledig geautomatiseerd terugvliegt naar de plek waar je begon. Met de alternatieve besturingsapp die ik nu gebruikte wist ik niet hoe dat te doen. Het enige dat ik kon bedenken was tijdens de vlucht de verbinding met de alternatieve app Dronelink te verbreken. Om weer verbonden met de originele DJI app verder te gaan.

De controle terugkrijgen lukte niet. Wel zag ik waar de drone zich ongeveer moest bevinden. Ik bedacht me niet, stapte in de auto en reed die kant op. Op de kaart zag ik een eindpunt. Ik stapte daar uit de auto deed met de ‘Find my Drone’ functie de licht- en geluidsignalen aan en hoorde de drone luid en duidelijk. Het kon niet anders dan dat hij in een grote plataan in de voortuin van iemand moest zitten. Helaas zag ik hem niet. Hoe ik ook tuurde. Ondertussen zag ik de accu steeds meer leeglopen, tot de drone volledig dood was.

licht gespannen

Gepikeerd reed ik naar huis. Om vervolgens nog twee keer samen met vriendin en zoon terug te gaan naar de plek des onheils. De eerste keer wist mijn zoon de drone te lokaliseren. Konden we zelfs nog een paar wazige foto’s maken. De tweede keer probeerden mijn zoon en ik met een pijl en boog de drone uit zijn benarde positie te bevrijden. Dit lukte niet. Sterker nog, we raakten nu ook al onze pijlen kwijt omdat die vast kwamen te zitten in de boom.

Ondertussen ging mijn vriendin naarstig op zoek naar een boomverzorger die het zag zitten in de boom te klimmen. Dat leek in eerste instantie niet te lukken. Tot we via een hoveniersbedrijf in Hattemerbroek in contact kwamen met iemand uit Nunspeet. Vanmiddag zou hij wel tijd hebben. Licht gespannen reden we opnieuw en voor de derde keer naar Hoonhorst.

twijgje

Wat volgde waren 15 prachtige minuten. Met een gewicht gooide de boomverzorger hoog in de boom een lijn die hij zo kon vastmaken. Vervolgens klom hij met het grootste gemak tot hoog in de boom. Het laatste stukje was het moeilijkste. Hoe kom je bij de dunne takjes aan het uiteinde? Niet veel later zag ik hem zijn hand uitsteken, heel voorzichtig de drone van de tak halen, de pootjes inklappen en weer naar beneden abseilen. Het was een prachtig, ronduit indrukwekkend gezicht. Voor hem ongetwijfeld gesneden koek. Ik zou het hem niet nadoen.

Volgens de boomverzorger zat de drone maar met één pootje achter een twijgje geklemd. Het had niet veel gescheeld of hij was er uitgevallen. In plaats daarvan kreeg ik hem beneden overhandigd en was hij volstrekt onbeschadigd. Nog geen krasje. Voor mij was dit ondertussen een wijze les. Gewoon niet meer de domme fouten maken die ik maakte en sowieso mijn vluchten op een aanzienlijk grotere hoogte maken.

Kalender

mei 2021
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Berichten