Over Michel

O

Geboren en getogen in Groningen ben ik een echte Stadjer. De eerste twintig jaar van mijn leven woonde ik in het Amsterdam van het Noorden, waar ik ook mijn middelbare schooltijd doorbracht.

Na mijn HAVO examen besloot ik journalistiek te gaan studeren in Zwolle. Ik verhuisde naar het oosten van het land en woonde achtereenvolgens in Almelo, Kampen en Zwolle.

Liefde voor radio

Mijn liefde voor radio kwam tot bloei toen een studiegenoot mij overhaalde voor de lokale omroep te gaan werken. Radio maken bleek verschrikkelijk leuk te zijn. Vol enthousiasme en met tomeloze inzet maakten we een kunst- en cultuurprogramma voor jongeren.

De opleiding journalistiek maakte ik in eerste instantie niet af. Toch werd ik na een paar jaar lokale radio en een open sollicitatie medio jaren negentig freelance radioverslaggever voor RTV Oost. De Kop van Overijssel was mijn werkgebied. Ik maakte onder andere reportages voor het programma De Kloof, een wekelijks radioprogramma over de kloof tussen burgers en gemeentes.

Verzekeringsadvies en journalistiek

Mijn hoofdberoep werd de journalistiek niet. Eind jaren negentig begon ik bij ABN AMRO als verzekeringsadviseur. Elf jaar later verliet ik – na twee reorganisaties te hebben doorstaan – de bank, vlak voor de kredietcrisis. Gevolg was dat de daaropvolgende jaren werk, freelance journalistieke klussen en WW uitkering elkaar afwisselden. Tussen 2001 en 2004 studeerde ik opnieuw journalistiek, nu in deeltijd. Mijn finest hour belevend toen ik als tweedejaarsstudent de scoop ‘Dweilen met de geldkraan open‘ scoorde voor De Stentor. Na het afronden van het derde jaar brak ik de studie opnieuw af.

Opleiding journalistiek afronden

Na een burn-out in 2016 besloot ik alsnog mijn hart te volgen. Eind 2017 schreef ik mij voor een derde keer in bij de opleiding journalistiek. inmiddels 49 jaar werd ik opnieuw voltijdstudent. Met als resultaat dat ik op 27 augustus 2020 afstudeerde. 31 jaar na de mijn eerste inschrijving.

Stagelopend bij RTV Oost en KRO NCRV’s Reporter Radio herontdekte ik mijn liefde voor het medium radio. Voor RTV Oost stortte ik mij op het onderwerp droogte. Bij Reporter Radio deed ik de productie van ReportersNL en researchte en produceerde ik een reportage over hoogrisicohonden. Researchen is mijn kracht. Onderzoeksjournalistiek de tak van sport die mij het meeste aanspreekt.

coronacrisis

Op het moment van schrijven duurt de wereldwijde coronacrisis inmiddels alweer tien maanden. Vaccins zijn ontwikkeld, maar mutaties van het virus dreigen een derde golf aan besmettingen over ons land te doen rollen. Niet echt de tijd om te gaan freelancen dus. Als bron- en contactonderzoeker lever ik sinds eind augustus 2020 mijn bijdrage aan het bestrijden van deze gezondheidscrisis. In de tussentijd mogelijkheden onderzoekend om journalistiek weer aan de slag te gaan. De tijd zal leren hoe.

Recente reacties