vanzelfsprekend

v

Maar al te vaak staan we bij veel dingen niet stil. Dingen die zo gewoon lijken dat je het niet meer bijzonder vindt. Zo heb ik dat met goed kunnen zien. Hoewel ik de eerste dertien jaar van mijn leven steeds slechter ging zien neem ik de laatste jaren bijna voor lief dat ik tegenwoordig een prima gezichtsvermogen heb. Totdat er iets gebeurt dat mij eraan doet herinneren.

Dit keer doet een nieuwe bril mij aan mijn slechtziendheid van weleer herinneren. Tot twee keer toe. De eerste keer toen ik mijn ogen een paar weken geleden liet opmeten. Normaal functioneer ik prima, met één goed rechteroog. Als echter dat goede oog afgedekt wordt om te kijken welke sterkte je links moet hebben dan wordt opnieuw pijnlijk duidelijk hoe weinig ik daarmee zie. Volgens mij kan je mijn linkeroog gerust functioneel blind noemen. Dus werd besloten links een enkelvoudig glas met sterkte te doen en alleen rechts voor een multifocaal glas te gaan.

De tweede keer was toen ik mijn nieuwe bril ophaalde. Er is tegenwoordig veel keuze in soorten brillenglas. Vorige keer ging ik voor de één na goedkoopste variant. Dit keer voor de duurste. Volgens de verkoper liet het verschil in kwaliteit zich het beste omschrijven als het verschil tussen een HD ready tv en een 4K tv. En inderdaad, door het aanzienlijk beter geslepen glas ben ik veel beter gaan zien.

Oogaandoening

Het zicht met mijn goede rechteroog is met sprongen vooruitgegaan. Het beeld is contrastrijker, scherper en toont meer detail. Ik zie de kiezelsteentjes in het asfalt. Zie het weefmotief in de bekleding van de bank. De pollen in het kleed onder de salontafel. Toen ik laatst naar mijn werk liep ging er zelfs even een schok door me heen. Ineens besefte ik dat ik op een veel grotere afstand dan anders al het nummerbord van een aan de overkant geparkeerde mini kon zien. Bizar gewoon. Het emotioneerde mij gewoon.

52 jaar geleden werd ik geboren met een aangeboren afwijking; grijze staar. Een oogaandoening waar mensen normaal gesproken pas op gevorderde leeftijd last van krijgen. Bij 1 op de 5000 pasgeborenen is dit dus een aangeboren defect. In mijn geboortejaar zijn 248.000 baby’s geboren. Een kleine 50 hebben dus in theorie dezelfde aandoening. Allemaal omdat hun moeder tijdens de zwangerschap het rode hond virus bij zich droeg.

Straaljagers in de strakblauwe lucht

Gevolg was dat ik ieder half jaar voor controle naar de oogarts ging. Op een gegeven moment wel een bril moest, maar toen ook gelijk eentje met hele dikke glazen kreeg. Gelukkig wist ik dat er uiteindelijk iets aan te doen was. Het moest alleen rijpen. De vertroebeling van mijn ooglens moest op een gegeven moment erg genoeg zijn om tot operatie over te gaan.

Slechtziendheid laat zich niet uitleggen. Op de lagere school werd ik gewantrouwd. Probeerde ik onder schoolopdrachten uit te komen? Stelde ik mij aan? Ondertussen werd ik steeds slechtziender. Eerst kon ik straaljagers in de strakblauwe lucht niet meer zien. Vervolgens lukte het niet meer om voor aardrijkskunde kaarten uit de atlas over te trekken. Dat moest een klasgenoot voor mij doen. Vervolgens kon ik alleen nog maar zien wat er op het schoolbord en in de boeken stond als ik mijn hand tot een kokertje vormde en voor mijn rechteroog hield. Uiteindelijk werd lezen zo vermoeiend dat ik luisterboeken en hoorspellen ging lenen bij de bibliotheek.

de kwetsbaarheid van mijn ogen

Rond mijn dertiende werd ik eindelijk geopereerd. Een operatie die nu een fluitje van een cent is werd toen nog uitgevoerd in combinatie met een drie dagen durende ziekenhuisopname. De natuurlijke ooglens werd operatief verwijderd. Een nieuwe lens geÏmplanteerd. Ik kreeg de waarschuwing mee op te passen met kleine balsporten. Als een tennisbal tegen mijn oog aankwam kon het lensje losschieten en was er niets meer aan te doen.

Het moment waarop ik naar buiten keek na de operatie zal ik nooit meer vergeten. Het was schokkend. Ineens was alles weer superscherp. Zonder bril al. Toen ik later nog een multifocale bril aangemeten kreeg werd dat alleen maar beter. Toch werd beter zien al vrij snel iets vanzelfsprekends. Tot ik met de kwetsbaarheid van mijn ogen geconfronteerd wordt. Zoals de afgelopen weken. Dan besef ik dat je dingen beter niet te snel te vanzelfsprekend kunt gaan vinden.

Kalender

mei 2021
M D W D V Z Z
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Berichten